New Work: Brunei Hall, Paddington

New Work: Brunei Hall, Paddington

TPM Studio have been commissioned by the Brunei High Commission to develop proposals for the redevelopment of Brunei Hall.

The redevelopment of 35-43 Norfolk Square includes the refurbishment of the female halls of residence for the Brunei Government. The building is located within the Bayswater Conservation, where previously five terrace properties were converted into a single property serving international students and staff.

TPM Studio secured the commission through competition in July 2023, in collaboration with Cyril Leonard, Meinhardt, HCUK and Quantem. Our previous experience of how to carefully restore and refurbish prominent heritage buildings was central to our successful bid in addition to the wealth of experience the team offered.

The building, which is Grade II Listed, needs significant refurbishment where the client has taken this an opportunity to modernise their offer for future generations studying in London.

Externally, the attractive five storey fa├žade, displays many of the characteristics of the regency period this part of London has become synonymous with. Facing Norfolk Square a large balcony is accessible from the first floor, beautifully detailed and original French balcony doors lead out onto this space from the staff offices within. To the floors above windows are arranged in manner typical of a large dwelling property. Ornate plaster detailing, including projecting window cills and carefully crafted canopies surround these.

Internally allot of the heritage fabric has been removed when the five houses were converted into an individual property. That said the significant floor to ceiling heights, particularly on the first floor resonate with the style and appearance visible from Norfolk Square. As part of the refurbishment project, the Client wishes to replan the basement, ground and first floors, improving the amenity spaces enjoyed by the students. Central to this is the refurbishment of the prayer and dining facilities. Our approach to these spaces seeks to draw on the rich cultural and religious connections the halls have. Researching Islamic Architecture, we have proposed simple geometric patterns which evoke the themes important to the client whilst also providing a modern, fresh feeling. Dining spaces have been opened up through the demolition of non-structural walls, this will enable the client to use the halls in a more flexible manner, providing not only daily dining space but also opportunities to host functions.

Currently the design team are working towards the Full Planning Application which is expected to be submitted in the Summer of 2024.